Sernik z masą kajmakową

Przewidując weekendowe spotkania towarzyskie rozejrzałam się co by tu. Naoglądawszy się zdjęć rozmaitych wybrałam sernik. Inny, niż piekłam do  tej pory. Wyszedł równiutki, nie opadł nic ani nie popękał. Nie ma w nim tłuszczu (poza tym z mleka) i niewiele też cukru w serowej masie. Mało z nim roboty i podobno najlepiej zrobić go w przeddzień podania, żeby postał w lodówce kilkanaście godzin. Sernik z masą kajmakową został pożarty w oka mgnieniu. A tu dopiero piątek:)

Sernik z masą kajmakową

składniki (na tortownicę 21 cm):

na spód: 

-dwie małe paczki herbatników digestive  lub np. petitte beurre
– 6 dkg miękkiego masła
– łyżka posiekanych orzechów włoskich

na sernik:

– 80 dkg białego sera ( kupiłam zwykły półtłusty “na wagę”, można tez użyć mielonego np.president )
– puszka skondensowanego , słodzonego mleka
– 4 jajka
– cztery łyżki cukru-pudru
– esencja waniliowa lub cukier waniliowy
– dwie łyżki proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego

na polewę kajmakową: 

– puszka gotowej masy kajmakowej ( zwanej też krówkową )
– dwie łyżki mleka
– łyżeczka masła

 na polewę czekoladową: 

-cztery kostki gorzkiej czekolady
– łyżka masła
– łyżka cukru
– łyżka mleka

Herbatniki pokruszyłam w foliowym woreczku używając wałka. Dodałam masło i orzechy, ugniotłam ręką, wcisnęłam masę mocno w dno i boki (tylko na dole) tortownicy. Rozgrzałam piekarnik do 150 st. Twaróg zmiksowałam przy pomocy końcówki blendującej miksera, dodając powoli mleko w puszce. Jeśli użyjecie zmielonego, gotowego twarogu – nie ma potrzeby blendowania czy mielenia, można mieszać masę mikserem, na wolnych obrotach. Należy spróbować, czy masa jest wystarczająco słodka i w razie potrzeby dodać cukier puder, proszek budyniowy jest słodki. Dodałam jajka, proszek budyniowy i wymieszałam krótko masę  końcówkami do ubijania, na wolnych obrotach.

Przelałam serową masę do tortownicy. Boki i spód owinęłam porządnie z zewnątrz aluminiową folią. Napełniłam dużą blaszkę gorącą wodą i wsadziłam do niej tortownicę. Była zanurzona do 1/3 wysokości. W tak przygotowanej kąpieli wodnej  piekłam ciasto godzinę i piętnaście minut. Stygło w piekarniku. Potem przełożyłam je do lodówki.Kajmakową masę podgrzałam w rondelku z masłem i mlekiem, mieszając wszystko trzepaczką. Na drugim palniku, w kąpieli wodnej (czyli nad gotująca się wodą)  rozpuściłam czekoladę z masłem, mlekiem i cukrem. Na zimny sernik wylałam kajmak, z czekoladowej masy zrobiłam łyżką kilka kleksów i rysowałam po nich wykałaczką. Wyszły wzorki widoczne na zdjęciach. Najlepiej zostawić to ciasto w lodówce do następnego dnia.

Mówię Wam – niebo na talerzu!

 



  1. Roz Airad
    15 lutego, 2013, 9:19 pm

    …wygląda obłędnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej ;D

  2. opalanka
    16 lutego, 2013, 9:15 pm

    Zniknął – a głodnych nie było – znaczy się dobry:)

  3. barbra
    29 lipca, 2013, 8:10 am

    Wygląda po prostu cudowanie! 🙂 choc pewnie jest czasochlonny. Teraz widziałam SM Gostyń wypuścił nowy kajmak – waniliowy, wiec myśle, ze swietnie by się do tego ciasta nadawal – podkresliby ta nutkę wanilii.

  4. opalanka
    29 lipca, 2013, 12:02 pm

    Sernik nie jest czasochłonny, wymaga zmieszania składników, polewy troszkę może potrzebują więcej uwagi, bo osobno je trzeba przygotować. Kajmak waniliowy… mmmmm, już się cieszę:)

  5. Edyta Starzyńska – Szczepańska
    27 marca, 2016, 7:19 am

    Witam! Skusił mnie ten sernik i go zrobiłam. Ale moje wykonanie było bez cukru bo po dodaniu mleka już mi się wydawało słodkie, aromatyzowałam budyniem śmietankowym i olejkiem śmietankowym bo nie lubię wanilii i dałam cały kg sera. Po wystudzeniu i spróbowaniu doszłam do wniosku iż sam aromat z budyniu by wystarczył bo wyszedł intensywny w smaku i zapachu. Ale konsystencja… mmmmm, to się rozpływa w ustach. Polecam ten sernik ale taka moja mała przestroga – próbujcie go w trakcie robienia po trochu dodając składniki żeby się później nie rozczarować smakiem

    1. opalanka
      27 marca, 2016, 9:01 am

      Słuszna uwaga, dopiszę!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie