szybka drożdżówka bez wyrabiania

Szybka drożdżówka bez wyrabiania z czereśniami i kruszonką

Szybka drożdżówka bez wyrabiania ze swoim przepisem zaprzecza przekonaniom, że z drożdżowym jest trudno. Jeśli mamy mikser z końcówkami hak albo cierpliwość, i nie przeszkadza nam kleista struktura ciasta, można ugniatać je do woli. Kto nie ma ochoty – miesza ciasto łyżką  i wystarczy. W przepisie użyłam drylowanych czereśni, można zamienić je na jagody, truskawki, brzoskwinie, wiśnie, maliny czy jabłka. Jeśli  używamy suszonych drożdży nie ma potrzeby czekać z mieszaniem. Jeśli mamy świeże, kruszymy je na spód miski w której będzie mieszać się ciasto, dodaje składniki w określonej kolejności i czeka trzy godziny. Można też zasypać je na noc i wstawić do lodówki. Rano zmieszać i piec.  Nic skomplikowanego, żadnych ceregieli i chodzenia na paluszkach. Kiedy rosła drożdżówka, moja babcia uciszała dzieci i nie pozwoliła im biegać w pobliżu. Sposób dobry jak każdy inny, choć na drożdżowe nie miał żadnego wpływu 🙂
Szybka drożdżówka bez wyrabiania, z czereśniami i kruszonką.

Szybka drożdżówka bez wyrabiania – składniki (na blaszkę ok. 20 x30 cm):

  • 100 g świeżych drożdży lub 14 g suszonych
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru (220 g)
  • 4 jajka
  • 250 ml oleju lub 200 g stopionego niegorącego masła
  • 250 ml ciepłego, niegorącego mleka
  • 4,5 szklanki mąki ( 670 g)
  • 1/6 łyżeczki soli

1/2 kg czereśni lub wiśni pozbawionych pestek, jagód, truskawek, malin itp.

na kruszonkę

  • 100 g masła,
  • szklanka mąki ( 150g)
  • 1/2 szklanki cukru ( 110 )

  Szybka drożdżówka bez wyrabiania – przepis :

Jeśli używamy suchych drożdży – wszystkie składniki wsypać do miski i wymieszać łyżką lub mikserem. Odstawić pod przykryciem ze ściereczki na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto podwoi objętość.
Jeśli używamy świeżych drożdży – należy je pokruszyć na dno miski, zasypać cukrami, wlać roztrzepane widelcem lub mikserem jajka, tłuszcz, ciepłe mleko i mąkę. Nie mieszać. Odstawić pod przykryciem ze ściereczki na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Wymieszać  łyżką lub mikserem.
Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Na wierzchu ułożyć owoce. Składniki kruszonki zagnieść palcami na okruchy i rozłożyć na owocach. Formę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 170 stopni. Piec 45 minut. Uchylić lekko drzwi piekarnika i pozwolić by ciasto lekko wystygło. Wyjąć z pieca i przełożyć na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia.

szybka drożdżówka bez wyrabiania

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. magicznykociolek.blox.pl
    Czerwiec 23, 2018, 8:20 am

    Z pewnoscią świetnie smakuje 😉

  2. Candy Pandas
    Czerwiec 25, 2018, 9:21 am

    Ale pięknie wyrosła <3

  3. Marzena
    Lipiec 28, 2018, 11:53 am

    A mnie ciasto nie smakuje. Czuć je piwem. Może coś zrobiłam źle…

    1. Beata Królikiewicz
      Sierpień 6, 2018, 5:21 pm

      Upały powodują szybsze rozmnażanie drożdży, trzymaj krócej przy wyrastaniu. Pewnie stąd zapach. Zrób jeszcze raz, nie zrażaj się.

  4. Marzena
    Sierpień 8, 2018, 11:40 am

    A gdyby tak dać mniej drożdży? Właśnie upiekłam Proste ciasto drożdżowe z kruszonką. Tam jest tylko 30 g drożdży. Wyszło idealnie puszyste i lekkie. Tylko że w tamtym przepisie nie mna owoców.

    1. Beata Królikiewicz
      Sierpień 10, 2018, 8:01 pm

      Można. Gorąco teraz. Pracują jak szalone:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie