bułki do hamburgerów

Łatwy przepis na bułki do hamburgerów

Łatwy przepis na bułki do hamburgerów przydaje mi się średnio raz w miesiącu. Zwykle to piękne zdjęcia reklam w tv i zdjęcia w sieci powodują, że nachodzi nas wielka chęć zjedzenia czegoś niekoniecznie zdrowego. Nie mam tyle czasu, by wszystko co na świecie do jedzenia wykonać sama, choć uważam, że i tak mieszczę się jednak w czołówce tych bardziej ambitnych. Ale hamburgera z sieciówki zjeść mogę dopiero w sytuacji ogromnego głodu, kiedy w promieniu 40 kilometrów nie będzie nic, zupełnie nic innego do jedzenia. Zatem od czasu do czasu mamy na obiad czy kolację hamburgery, z porządną, domowo wypiekaną bułą i domowo przygotowanym, mięsnym wkładem do niej. Nie zawsze jest kotlet wołowy, zdarza mi się mieszać gatunki mięsa, nie jesteśmy ortodoksyjni w przestrzeganiu zasad.
Na blogu znajduje się również inny przepis na bułki do hamburgerów, tam do wykonania ciasta potrzebne jest mleko w proszku. Sprawdźcie które wolicie, te z mlekiem wydają mi się bardziej miękkie i słodkawe, w tych skórka jest odrobinę bardziej chrupiąca. I uwaga, w domowym wydaniu, z uwagi na czas wyrastania ciasta, fast food  traci swoją nazwę. Kto wie, może i nie idzie w boczki:)

Łatwy przepis na bułki do hamburgerów – składniki  (na 8-10 sztuk)

  • 500 g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 1,5 łyżki cukru
  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko

do smarowania – 1 jajko wymieszane z dwiema łyżkami mleka,
dwie łyżki białego lub czarnego sezamu od posypania bułek

Łatwy przepis na bułki do hamburgerów – wykonanie:

Mąkę wsiać przez sito do dużej miski, dać sól, ew. drożdże instant wymieszać.
Jeśli używamy świeżych drożdży – wkruszyć je do naczynia z lekko ciepłym mlekiem, dodać łyżeczkę mąki i cukru, wymieszać na jednolitą emulsję. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 15 – 20 minut.
Do miski z mąką wlewać mieszając zaczyn z mleka lub drożdży lub samo mleko (jeśli używamy tych instant). Dodać jajko i cukier, wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem.
Masło stopić i ostudzić do temperatury pokojowej. Wlać do ciasta i ponownie zagniatać ok. 10 – 15 minut.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Powinno podwoić objętość.
Wyjąć na mocno podsypany mąką blat i nacisnąć ręką, by ciasto lekko się odgazowało. Uformować  z niego 10 kulek, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć je dłonią. Odstawić pod przykryciem ze ściereczki do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Wyrośnięte bułeczki posmarować przy pomocy pędzelka roztrzepanym z mlekiem jajkiem, posypać sezamem.
Wstawić do całkowicie nagrzanego pieca na 15 minut. Dłuższe pieczenie powoduje twardnienie skórki.
Wyjąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce.

łatwy przepis na bułki do hamburgerów

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Zuza / zielonakuchnia.blogspot.com
    27 lutego, 2018, 2:13 pm

    ciągle się przybieram zrobić domowe i jakoś mi nie po drodze… te z Twojego przpeisu wyglądają rewelacyjnie 🙂

  2. Karolina
    27 lutego, 2018, 4:19 pm

    Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

  3. Ola in the kitchen
    28 lutego, 2018, 8:25 pm

    Domowe bułki są zdecydowanie lepsze od tych kupnych. Ja tez od czasu do czasu lubię zjeść hamburgera 🙂

  4. Candy Pandas
    1 marca, 2018, 9:19 am

    Nie ma co, takiego burgera z domową bułą to by się zjadło 😀

  5. Grzegorz
    5 marca, 2018, 1:36 pm

    Ciekawy przepis – będę próbować 🙂

  6. GabiK
    9 maja, 2018, 7:40 am

    Wygląda strasznie fajnie! Jestem przeogromną fanką burgerów nietypowych – te z serem są najlepsze, albo z domowymi sosami. Kiedyś dostałam domowy majonez tak przygotowany i kanapka nabrała innego, lepszego wymiaru. W ogóle poszukuje dobrej pasty paprykowej, bo kocham burgery z papryką, a jest to strasznie rzadkie połączenie. Kiedyś jadłam meksykańskeigo z roadamerican.pl/burgery/ i tam była jalapeno i kiełbasa. Dwa składniki a burger nabrał tak innego smaku. Ponoć w ogóle jest teoria, mówiąca że najważniejsza w burgerze jest bułka, więc zabieram przepis do domu 🙂 Spróbuje ją wykorzystać do tych nietypowych smaczków. Pozwolę sobie tu zaglądać, bo może jeszcze jakieś nietypowe połączenie znajdę. Tym czasem lecę szukać idealnej pasty twarożkowej <3

    1. Beata Królikiewicz
      9 maja, 2018, 9:18 am
  7. Agata
    1 kwietnia, 2019, 5:03 pm

    Zrobiłam? wyszły przepyszne, cała rodzina się zajadała, drugiego dnia równie smaczne. Na pewno powtórzę przepis

    1. Beata Królikiewicz
      1 kwietnia, 2019, 7:07 pm

      Ciesze się, u mnie też się zajadają za każdym razem:) Pozdrawiam:)

  8. Aga
    8 lipca, 2019, 12:32 pm

    Świetne bułki, robię bardzo często jako bułeczki na kanapki do pracy/szkoły. Na następny dzień są nadal miękkie. Moja rodzinka je bardzo lubi.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)