Żytni chleb na zakwasie. Chleb żytni z cebulką

Upiekłam żytni chleb na zakwasie, który dzięki trójfazowej metodzie dokarmiania ciasta jest łagodny w smaku. Kto piecze żytnie chleby wie, że często bywają dość kwaśne i mokre, raczej zwarte.
Ten chleb na zakwasie przez kilka dni zachowuje miękkość, ma małe i średniej wielkości dziurki i bardzo dobrze smakuje.

Jak się piecze żytni chleb na zakwasie?

W tym przypadku, do dwóch  bochenków pieczonych w keksówkach używa się tylko 40 g zakwasu, za to solidnie dokarmia go na noc, rano jeszcze raz – ale odpowiednio dużą ilością żytniej mąki, a za trzy godziny wyrabia ciasto, tylko do połączenia składników. Ta metoda zwana trójfazową,  dała mi póki co najlepszy z upieczonych do tej pory w mojej kuchni żytnich chlebów o łagodnym smaku.

Żytni chleb jest łatwiej przyswajalny przez organizm, nie powoduje jak w przypadku pszenicy skoków insuliny, zdrowiej i łatwiej się z nim odchudzać, baaardzo polecam. Rzecz jasna, smażoną cebulkę można zamienić na dwie łyżki oregano, czarnuszkę czy inne ulubione dodatki do ciasta chlebowego.

Jak się robi zakwas na chleb opisałam tutaj. To naprawdę bardzo łatwe 🙂

żytni chleb na zakwasie- składniki ( na formę 11×26 cm) : 

I etap – np. wieczorem
– 40 g pracującego zakwasu
– 310 g ciepłej wody
– 300 g żytniej mąki typ 720

Składniki wymieszać, przykryć naczynie  ściereczką i odstawić na 12 godzin.

II etap – np rano
– cały zaczyn z wieczora
– 150 g mąki żytniej typ 2000
– 170 g letniej wody

Składniki wymieszać, przykryć naczynie folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.

III etap 
– cały dokarmiony zaczyn
– 600 g ciepłej wody
– 700 g mąki żytniej typ 720
– 20 g soli
– dwie nieduże, pokrojone i podsmażone na rumiano na łyżce oleju cebule
– ew. garść ziaren słonecznika do posypania wierzchu chleba

O zaczynu dodać wodę, wymieszać a następnie dodać mąkę i sól. Wymieszać do połączenia składników. Na końcu dodać podsmażoną cebulkę.
Dwie keksówki wysmarować olejem, oprószyć mąką. Przelać do nich ciasto. Odstawić pod przykryciem z folii w ciepłe miejsce na 3 godziny. Kiedy jest zimno wstawiam formy do piekarnika rozgrzanego do 30 stopni. Wierzch ciasta można posypać słonecznikiem lub pestkami dyni, lekko docisnąć.

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (góra- dół).  Wstawić chleby na środkową półkę piekarnika i piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 40 – 45 minut.
Wyjąć chleby z foremek na metalową kratkę. Postukane od spodu powinny wydać głuchy odgłos. jeśli tak nie jest, dopiec już bez formy przez 5 – 10 minut.

żytni chleb na zakwasie
inspiracja  – tutaj
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz

Zapisz



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Subscribe to our newsletter

FreshMail.pl