Ciasto z makiem. Tort ” Klawisze”

Gdzieś usłyszałam, że ten rodzaj składania, takie ciasto z makiem nazywają – “klawisze”. Niech i tak będzie. W naszym domu mówi się o nim “tort zakręcony”. Kiedyś zamieszczałam przepis na wyższą i większą porcję w innym smaku (tutaj przepis). Ciastem z ilości podanych w tamtej recepturze można obdzielić naprawdę wiele, wiele osób. Tu jest prościej, a i porcja jest nieco mniejsza, ot, zwyczajny średniej wielkości tort. Bardzo efektownie wygląda, jest wysoki, choć nie zawsze udaje mi się utworzyć idealny walec o równych podstawach. Ale i tak zawsze wygląda dobrze. No i po rozkrojeniu jest niespodzianka, płaty ciasta układają się w pionowy wzór.

Jak upiec ciasto z makiem – “klawisze”?

By tort powstał, trzeba upiec dwa biszkoptowe blaty, jak na rolady. W piekarniku z termoobiegiem przygotowuję oba na raz za jednym zamachem i pieką się ok. 15 minut. A samo składanie – lepienie właściwie, to bardzo przyjemna zabawa, naprawdę.
W Boże Narodzenie podobno należy przygotować coś z makiem, żeby zapewnić sobie dostatek i obfitość w przyszłym roku:) To tort na święta, sylwestrowe przyjęcie, kinder party ale sprawdzi też jako tort na komunię i wiele innych uroczystości.

 

ciasto z makiem

 

ciasto z makiem

ciasto z makiem – składniki (na dwie blaszki – półki z wyposażenia piekarnika) : 

– 8 dużych jajek
– szczypta soli
– 2/3 szklanki cukru ( 190g)
– szklanka mąki pszennej (150 g)
– 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej (50 g)

na krem: 

– 300 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
– 400 ml sera mascarpone
– 4 łyżki cukru
– 4 łyżki maku

do nasączenia: 

– szklanka przegotowanej wody z sokiem z połowy cytryny, łyżką cukru i dwiema łyżkami  rumu, likieru amaretto albo wódki

 dodatkowo do przełożenia :

–  250 ml ulubionego dżemu z całymi owocami – tutaj wiśnie

Piekarnik ustawić na 160 st. Dwie duże blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubijać ze szczyptą soli aż będą całkiem sztywne. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Odłożyć mikser i przy pomocy łyżki lub łopatki wmieszać w pianę po jednym żółtku.
Mąki wymieszać i wsiewać do piany po porcji, nie więcej niż 1/4 na raz. Każdą delikatnie i wolno wmieszać w pianę i dopiero wsypywać następną. Chodzi o to, by piana nie straciła powietrza i nie opadła pod wpływem ciężaru mąki.
Masę powoli i delikatnie, możliwie bez przesadnego poprawiania rozsmarować na obu blaszkach.
Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 – 20 minut na funkcji termoobieg. Jeśli  piekarnik nie ma tej funkcji, ciasto piec po jednej blaszce.
Wyjąć ciasto z pieca, ostrym nożem lub nożem do pizzy pokroić na trzy paski wzdłuż dłuższego boku.

 

Od razu zwinąć razem z papierem wzdłuż węższego boku ciasta. Odstawić na chwilę.

Śmietankę i mascarpone ubić na sztywno pod koniec dodając cukier, na samym końcu wmieszać mak. Odstawić na czas pieczenia i szykowania pasków ciasta do lodówki.

Podważając ciasto łopatką lub nożem zdjąć z pasków papier.
Każdy pasek lekko nasączyć ponczem przy pomocy pędzelka, nakładać cienką warstwę dżemu a następnie warstwę śmietanowego kremu. Zwinąć ciasto w roladkę i ustawić na środku talerza lub podkładki. Postępować tak z kolejnymi paskami i doklejać je do roladki tak, by powstawała coraz grubsza. Mniej więcej połowa kremu lub nieco mniej powinna zostać do pokrycia tortu z zewnątrz, wyrównania i ewentualnej dekoracji.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    2 grudnia, 2016, 10:08 am

    pracochłonny,ale jaki efekt!

    1. opalanka
      2 grudnia, 2016, 4:29 pm

      Nieeee, nie jest pracochłonny, naprawdę!

  2. Anonimowy
    2 grudnia, 2016, 10:38 am

    Pięknie wygląda!

  3. Elle
    2 grudnia, 2016, 12:18 pm

    super 🙂 ja się chyba pokuszę o ciemny biszkopt 😀

  4. wisienka
    2 grudnia, 2016, 12:55 pm

    w jaki sposób przygotować mak? ma być "surowy"?

    1. opalanka
      2 grudnia, 2016, 4:21 pm

      Tak. Może być w ziarenkach albo zmielony.

  5. nika
    2 grudnia, 2016, 3:48 pm

    Cudo!!!

  6. Anonimowy
    2 grudnia, 2016, 5:59 pm

    Przepisy są fajne ale te reklamy z dyndającym brzuchem obrzydliwe.

    1. opalanka
      2 grudnia, 2016, 6:30 pm

      Prawda, mi też się nie podobają. Już się kończą. Wyjścia są dwa. Można nie patrzeć albo wpłacać co jakiś czas kwotę na konto Opalanki wtedy nie będzie się musiała posiłkować reklamami z brzuchem, za zorganizowanie akcji – z góry dziękuję:)

  7. gin
    2 grudnia, 2016, 10:41 pm

    Świetny ten tort, wygląda bardzo efektownie 🙂 Z pewnością zaskoczyłby gości 🙂

  8. babka z rodzynkiem
    4 grudnia, 2016, 4:45 pm

    Ale pięknie wygląda!

  9. Aguś kulinarnie
    5 grudnia, 2016, 6:41 pm

    Mega efektowny:)

  10. Karolina
    12 grudnia, 2017, 12:01 pm

    Dzień dobry, z tych składników jakiej średnicy tort wychodzi?
    Pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      12 grudnia, 2017, 12:54 pm

      Nie pamiętam dokładnie, zdaje się że koło 24 cm. Dużo zależy od tego jak ciasno zwiniemy rolady.

      1. Karolina
        12 grudnia, 2017, 2:40 pm

        Dziękuję za odpowiedź, czyli będę robić z połowy składników 🙂

  11. Grażyna
    5 grudnia, 2018, 5:54 pm

    Proszę o podanie wymiarów blaszki?

    1. Beata Królikiewicz
      6 grudnia, 2018, 9:39 am

      Dwie blaszki – półki z wyposażenia piekarnika.

      1. Grażyna
        6 grudnia, 2018, 5:27 pm

        Mam piekarnik wolnostojący niestandardowy dlatego zależy mi na wymiarach.

        1. Beata Królikiewicz
          6 grudnia, 2018, 8:24 pm

          rozumiem,ok. 55x5o cm.

          1. Grażyna
            7 grudnia, 2018, 6:18 pm

            bardzo dziękuję, mam w święta urodziny męża zamierzam go upiec. W święta będę szaleć z Pani przepisami: ciasto z dynia z kaszy jaglanej oraz puszysty sernik z jagodami, pochwalę się po świętach jak mi wyszło, bo na zdjęciach są cudowne.

          2. Grażyna
            25 grudnia, 2018, 2:51 pm

            Zrobiłam ten tort niestety masakra, wg mnie to podane produkty na dwie blachy 50×55 jest za mało, ciasto wyszło bardzo cieniutkie nie takie jak jest ba zdjęciu i po prostu łamało się podczas zwijania, powinno być więcej produktów lub mniejsza blacha piekę torty często i wiem że ten przepis jest niedopracowany. Jedna blacha tak ale nie dwie?

  12. Magda
    25 grudnia, 2018, 9:47 pm

    Moim zdaniem przepis jest ok. Robiłam pierwszy raz i efekt jest (nie chwaląc się) spektakularny?. Jeśli mogę coś doradzić to to że trzeba jak najszybciej po wyjęciu ciasta z piekarnika zwinąć je nawet razem z papierem. Nie dopuścić po prostu żeby się przesuszyło. Ja z jednym ciastem zrobiłam tak jak jest w przepisie czyli zwinęłam natychmiast, a o drugim zapomniałam i musiałam go później mocno nasączyć żeby coś z tego było. Pozdrawiam i życzę powodzenia w przyszłości?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie