Łatwa i dobra surówka z młodej kapusty

Bardzo dobra surówka z młodej kapusty, rzodkiewki i szczypioru. Chrupiąca, jędrna, soczysta i przyjemnie kolorowa. Odpowiednia do mięsa i potraw jarskich. Jeśli zostanie z obiadu, można udekorować nią kanapki. Przepis jest łatwy i całkiem banalny. Posiekać, zalać sosem i gotowe 🙂

Surówka z młodej kapusty ma oczywiste walory dla zdrowia. Kapusta ma wielką zawartość witaminy C, jest jej tu tyle ile w cytrynie, no i ma tylko 40 kcal w 100 gramach, zatem warto jeść ją w dużych ilościach.

Zobacz tez inne przepisy na surówki.

surówka z młodej kapusty

surówka z młodej kapusty – składniki: 

– pół główki młodej, białej kapusty
– 6-7 rzodkiewek
– duża marchewka lub 2-3 małe
– pęczek szczypioru
– mała cebula (może być dymka )
– łyżka siekanego koperku, natki pietruszki lub kolendry

sos: 

– 2-3 łyżki oliwy
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
– łyżeczka cukru lub miodu
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– ząbek czosnku

Surówka z młodej kapusty – przepis

Kapustę posiekać nożem lub poszatkować tzw. gilotyną.
Rzodkiewkę i marchew zetrzeć w grube wiórki przy pomocy tarki.
Szczypior i cebulę drobno pokroić.
Składniki sosu połączyć z rozgniecionym lub bardzo drobno pokrojonym czosnkiem i zalać nim warzywa, całość wymieszać.

 

surówka z młodej kapusty

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    26 kwietnia, 2016, 6:53 am

    Bardzo lubię taką surówkę:)

  2. Salvador Dali
    26 kwietnia, 2016, 3:22 pm

    Hit numer 1 w moim domu do grilla na wiosnę ;D

  3. Aguś kulinarnie
    26 kwietnia, 2016, 3:36 pm

    Wygląda i na łatwą w przygotowaniu i na dobrą,czyli wszystko zgodnie z prawdą:)

  4. IdęCośWszamać
    3 maja, 2016, 6:00 pm

    To zdecydoawnie moja ulubiona 😉

  5. Olka
    8 maja, 2016, 5:55 pm

    Uwielbiam surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki nie dodawałam, ale na pewno pasuje.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie