Błyskawiczny sernik gotowany. Łatwy sernik bez pieczenia

Bardzo dobry sernik gotowany bez angażowania piekarnika i miksera. Dla oszczędzających energię i zmęczonych. Dla dzieci w podstawówce i studentów. Nie ma ryzyka opadania, wylania, pękania i takich tam. Jeśli do wykonania spodu użyje się bezglutenowych płatków kukurydzianych, cały sernik będzie stanowić bezglutenowy deser. Trzeba mieć bardzo silną wolę, by powstrzymać się od wyjadania ugotowanej masy prosto z garnka. Po lekkim ostudzeniu staje się nieco plastyczna i przy pomocy koronkowych serwetek czy innych wypukłości można w niej odciskać wzorki.  Ci, którym płatki pasują tylko do śniadania niech  użyją całych herbatników, biszkoptów lekko nasączonych czymś ulubionym lub krakersów. Albo kruszą na piasek ciasteczka mieszając je ze stopionym masłem albo i siekanymi orzechami czy migdałami.
Ciasto można polać dowolną polewą lub oprószyć ciemnym kakao. Kremowa pycha.

P.S. Należy użyć dobrej jakości twarogu, przy rzadkich, takich które nie trzymają kształtu lub nietłustych serach można dać łyżkę skrobi ziemniaczanej więcej, choć i to nie załatwia czasem sprawy. Jeśli ser będzie miał dużą zawartość wody, deser nie zsiądzie się.

błyskawiczny sernik gotowany

 

sernik gotowany

składniki ( na tortownicę 21 cm): 

na spód:
– 250 g płatków kukurydzianych
– 60 g masła
– 2 duże łyżki miodu

lub. ok. 150 g zwykłych herbatników

na masę serową:
– 1kg trzykrotnie zmielonego półtłustego sera białego (można użyć gotowego, zmielonego o wysokiej zawartości tłuszczu, koniecznie gęstego, rzadki, rozwodniony ser się nie zsiądzie)
– 4 jajka
– 200 ml zimnego mleka
– 4 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej (a nawet 4,5 jeśli twaróg jest mało gęsty lub nietłusty) lub dwa opakowania proszku budyniowego
– 3/4 szklanki cukru, najlepiej drobnego „do wypieków”
– 80 g masła
– 3/4 szklanki rodzynek, ew. posiekanych orzechów lub innych ulubionych bakalii
– wnętrze wyskrobanej laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego

Płatki drobno pokruszyć ręką lub np. tłuczkiem do ziemniaków. Masło rozpuścić z miodem lekko je podgrzewając w rondelku na małym ogniu, przestudzić. Dodać do płatków, wymieszać.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać połowę płatkowej masy, docisnąć do dna tortownicy, wstawić do lodówki by stwardniała.

Ser zmiksować/dobrze wymieszać z jajkami.
Skrobię ziemniaczaną wymieszać w dużym kubku z mlekiem.
Masło i cukier rozpuścić podgrzewając na małym ogniu, w większym garnku, musi się w nim zmieścić reszta produktów. Cukier nie musi rozpuścić się do końca.
Masę serowo- jajeczną dodać do gorącego masła i mocno mieszać podgrzewając, aż całość będzie dobrze ciepła. Należy uważać, lubi się przypalać. Dodać mleko wymieszane z mąką. Dalej intensywnie mieszać, aż wszystko będzie bardzo gorące i lekko zgęstnieje do konsystencji budyniu.
Dosypać bakalie. Odstawić do przestudzenia (nie musi wystygnąć całkowicie).

Połowę masy wlać do tortownicy. Na niej rozsypać pozostawione wcześniej płatki i wylać na nie pozostały ser. Wygładzić powierzchnię. Kiedy masa przestanie się kleić i będzie ją można dotknąć ręką, położyć na niej szydełkową serwetkę ze wzorem albo np. folię bąbelkową. Docisnąć wierzch równomiernie płaskim talerzykiem albo dopasowaną kształtem płaską pokrywką i odstawić na kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia do lodówki.
Posypać mocno ciemnym kakao i delikatnie odkleić serwetkę. Przy pomocy dużego, cienkiego noża, zdecydowanym ruchem okroić brzegi, uważnie odkleić ciasto od papieru w formie, przełożyć na paterę lub talerz.

błyskawiczny sernik

 

łatwy sernik bez pieczenia
Mówię Wam – niebo na talerzu:)


  1. Izaa
    Styczeń 30, 2016, 9:36 am

    pyszniutko wyglada

  2. Lena
    Styczeń 30, 2016, 9:51 am

    Co za rozkosz dla podniebienia:)

  3. Ala Jereczek
    Styczeń 30, 2016, 10:03 am

    Właściwie, gdyby zastosować corn flakesy bezglutenowe, to cały sernik będzie bez glutenu 😉 na pewno zrobię

  4. Anna Policht
    Styczeń 30, 2016, 10:53 am

    To juz wiem co jutro na deser 🙂

  5. Aguś kulinarnie
    Styczeń 30, 2016, 12:03 pm

    O raju,mega pomysł,muszę zrobić,jak tylko doba wydłuży się o kilka godzin:)))

  6. Karolinka
    Styczeń 30, 2016, 3:07 pm

    A czy da radę z twarogiem sernikowym z wiaderka?

    1. opalanka
      Styczeń 30, 2016, 4:05 pm

      Tak.

  7. Alekksandra
    Styczeń 31, 2016, 10:01 am

    Każdy sernikożerca będzie w raju 🙂

  8. Angie
    Styczeń 31, 2016, 10:12 am

    Te spody z płatków są świetne!:))

  9. Ania – Kto ugości moich gości?
    Styczeń 31, 2016, 2:19 pm

    Zaciekawił mnie ten spód, muszę wypróbować bo całość wygląda wspaniale!

  10. Salvador Dali
    Luty 1, 2016, 5:54 am

    robiłam podobny, ale z ciasteczkami zamiast płatków 🙂
    uwieeelbiam go! 🙂

  11. Aleksandra Bazelka
    Luty 1, 2016, 9:00 am

    Pysznie wygląda i pewbie smakuje 😉

  12. Smakołyki Asi
    Luty 1, 2016, 8:32 pm

    Wygląda obłędnie 🙂

  13. Anonimowy
    Luty 2, 2016, 12:58 am

    Ciekawy przepis. Na pewno wypróbuję.Wygląda smakowicie.EN

  14. wladyslawa kraw
    Luty 3, 2016, 2:35 pm

    kiedy dajemy bakalie

    1. opalanka
      Luty 3, 2016, 8:13 pm

      Po dodaniu mąki ziemniaczanej. Już dopisałam. Pozdrawiam:)

  15. Lidia
    Luty 17, 2016, 5:10 pm

    Witam, nie rozumiem z tą folią bąbelkową, ona nie ma dziurek, jak serwetka, po przyłożeniu jej i dociśnięciu nie możemy potem oprószyć kakao, prawda???Bardzo mnie ciekawi ten smak sernika a zwłaszcza tego kukurydzianego spodu.Czy można go uzyć do innego ciasta???nie kruszy się przy krojeniu???

    1. opalanka
      Luty 17, 2016, 10:23 pm

      Nie, z tą folią to tylko dziurki. Ładnie wyglądają same, bez kakao. Ten spód już gdzieś w innym serniku wykorzystałam. Musze poszukać. Tutaj po jakimś czasie płatki nasiąkają i przestają być chrupkie, ale to tez ciekawie smakuje:)

  16. Lidia
    Luty 18, 2016, 8:52 am

    Wielkie dzięki, będę jutro go robiła na weekend, mam nadzieję że będzie dobry.Mam ser wiaderkowy ale ma dużą zawartość tłuszczu więc myślę,że się nada:)

  17. Lidia
    Luty 20, 2016, 5:57 pm

    Potrzebuje pomocy, zrobiłam dziś ten serniczek, po 15 włożyłam go do lodówki,położyłam folię bąbelkową, wszystko zgodnie z przepisem.Teraz jest 19-ta zaglądam, ale masa nie jest sztywna tak mocno:( bąbelki coś się odbiły, ale jak folię ściągam to się rozmazuje, dlaczego???Czuję,że będzie taki lużny ten serniczek i że mogę mieć kłopot z jego krojeniem:(
    Czy na taki gotowany sernik można zrobić galaretkę????Czy nie pasuje???Czekam na szybką odpowiedź, może jakaś porada???A może jeszcze w lodówce musi siedzieć dłużej?

    1. opalanka
      Luty 20, 2016, 10:21 pm

      Galaretka pasuje. Jeśli chodzi o konsystencję, to myślę, że ser mógł być rzadki.Jeśli tak, to następnym razem można dać ( przy tym samym rodzaju) łyżkę mąki więcej. A być może potrzebuje dłuższego czasu w lodówce.

  18. Lidia
    Luty 21, 2016, 10:10 am

    Jeszcze go nie kroiłam, zostawiłam na całą noc, więc w południe sprawdzę.Ser moim zdaniem był ok, dałam solidne czubate łyżki mąki ziemniaczanej, w sumie to nie wiem jak gęstość powinna być tej już ugotowanej masy serowej???Wiadomo,że jak wystygnie to jeszcze się siądzie.

  19. Lidia
    Luty 21, 2016, 11:26 am

    No więc jestem po degustacji.Masa serowa ok, dobra,ale spód kukurydziany to mega porażka!!!!!Wszystko się rozsypało.Jestem załamana.

    1. opalanka
      Luty 21, 2016, 3:34 pm

      super, jak masa ok., wczoraj była wątpliwość:) Nie ma się co załamywać z powodu ciasta. Wszystkie wypieki za pierwszym razem to rodzaj testu, są różne sery, różne płatki ,nawet mąka ma różną wilgotność. Nam spód z płatków pasował. Następnym, razem spróbuj pokruszyć na mokry piasek z masłem 200 g herbatników. Może będą Ci bardziej pasować? Pozdrowionka

  20. Lidia
    Luty 21, 2016, 3:47 pm

    Innym razem, pewnie będzie inny spód… a tak szkoda, bo zmarnowane ciasto, jak się wszystko rozsypuje to nie wiadomo jak jeść, wydaje mi się,że mało masła było jak na 250 g płatków, słabo to wszystko związało.Samemu można wyjadać ser łyżeczką, ale częstować kogoś już obciach…jak dla mnie.

    1. opalanka
      Luty 21, 2016, 5:31 pm

      A u nas goście się zajadają. Nawet zupełnie bez spodu 🙂

  21. Anonimowy
    Marzec 9, 2016, 10:38 am

    Czy moge dac ser beztluszczowy jestem na diecie beztluszczowej ze wzgledu na problemy zdrowotne. Czy wyjdzie z takim serem?

    1. opalanka
      Marzec 9, 2016, 12:06 pm

      Do tej pory robiłam bez tłuszczu tylko sernik puszysty. Wydaje mi się, że ten powinien wyjść, nie będzie tak kremowy, ale może się udać.

    2. Anonimowy
      Marzec 10, 2016, 9:46 am

      Dzieki:-) sprobuje 🙂

  22. Scarlett
    Marzec 29, 2016, 10:45 am

    Strata 30 zł!!!! Skusiłam się i zrobiłam w/w 🙁 obrzydlistwo!!! Zmarnowałam ekologiczny twaróg, który specjalnie mieliłam 3 razy… straciłam czas i rozczarowałam się serową papką bo inaczej tego nie można nazwać!!! Nie polecam

    1. opalanka
      Marzec 29, 2016, 11:52 am

      zostawiłaś sernik przez kilka godzin w lodówce?

    2. Scarlett
      Marzec 30, 2016, 2:03 pm

      Osłabiające pytanie!!!! Oczywiście, pozostał w lodówce całą noc. To przepis jest beznadziejny.

    3. opalanka
      Marzec 30, 2016, 2:32 pm

      ok. A ja go bardzo lubię:)

    4. Ola
      Październik 16, 2016, 4:45 pm

      Niestety jestem trgo damego zdania. Nie dość, że masa nie jest na tyle zbita, by trzymać formę, to spód z płatków śniadaniowych zupelnie nie pasuje. Dla mnie to ciasto to porażka.

    5. opalanka
      Październik 16, 2016, 4:50 pm

      A jakiej marki był ser?

  23. Unknown
    Sierpień 18, 2016, 6:08 pm

    No i wyszła breja, pomimo tego, że dałam 3 czubate łyżki mąki. Dodatek płatków kukurydzianych i miodu powoduje, ze to raczej słodkie śniadanie, niż sernik. Zdecydowanie nie powtórzę.

  24. Arkadiusz
    Październik 23, 2016, 6:38 am

    Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. opalanka
      Październik 23, 2016, 9:37 am

      Pozdrawiam również:)

  25. Anonimowy
    Grudzień 23, 2016, 9:41 pm

    Zrobilam. W prowadziłam trochę zmian, pisałaś że można dodać bakalie jakie się chce. Spód zrobiłam z uprazonego sezamu i płatków owsianych, reszta jak w przepisie. Użyłam mascarpone , cukier zredukowalam do 1/3 , nie lubię słodkiego. Dodałam zurawine. Następnym razem kupię wiśnie kandyzowane, doskonale się komponują z sernikiem. Super przepis.

    1. opalanka
      Grudzień 23, 2016, 9:46 pm

      🙂 Bardzo się cieszę:)

  26. Alicja
    Luty 8, 2017, 10:17 am

    Przepis zaliczony, góra zamiast serwetki wycięliśmy z papieru serduszko, oprószyliśmy kakao i wyszło pięknie. Spód – hmm kwestia gustu nawet u mnie w rodzinie, młodszy wyjadał płatki przy kruszeniu, w cieście stwierdził, że "obrzydliwe" i wyjadał tylko masę, starszemu wszystko smakowało i przy robieniu pilnował młodszego by płatki do ciasta zostały, ja za płatkami nie przepadam, więc lekko mi przeszkadzały – następnym razem będzie na herbatnikach – a następny raz już w najbliższy weekend 🙂 wyglądał superaście!!!

    1. opalanka
      Luty 8, 2017, 6:48 pm

      Bardzo się cieszę:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Subscribe to our newsletter

FreshMail.pl