Ciasto z jabłkami z kaszy jaglanej

Ciasto z jabłkami kaszy jaglanej nie ma typowej faktury ciasta z mąki, rzecz jasna. Nie wyrasta. Jest kremowe, wilgotne, troszkę w rodzaju brownie. Na towarzyskim spotkaniu goście brali kawałek, wydawali pomruki uznania, pytali z czego to jest i chcieli przepisu. No to daję, skoro dobre i zdrowe. Zmiksowaną masę z dodatkiem cukru, jeszcze przed dodaniem kakao mogę wy jadać łyżką, stanowi pyszny krem. Kto umie ugotować kaszę, ma połowę sukcesu w kieszeni. Uczuleni na jajka mogą zastąpić je ugotowanym siemieniem lnianym. W świątecznej czy zimowej wersji można dodać dwie łyżeczki przyprawy do piernika.

ciasto zjablkami z kaszy jaglanej
ciasto z jabłkami

 

składniki ( na formę ok. 23×28 cm) :

– 2 szklanki kaszy jaglanej ( suchej, nieugotowanej)
– 3/4 szklanki cukru lub innego słodzidła (mogą być zblendowane daktyle)
– 100 g stopionego masła, oleju rzepakowego lub kokosowego
– 5 jajek ( lub 5 łyżek ugotowanego z 3/4 szklanki wody siemienia lnianego)
-100 ml mleka
– 4 łyżki kakao
– kilka kropli ekstraktu z migdałów lub wanilii
– szklanka posiekanych orzechów włoskich, laskowych lub innych ulubionych
– pół szklanki rodzynek lub żurawiny
– 4 twarde, kwaśne jabłka

polewa:

– tabliczka gorzkiej czekolady
– 3-4 łyżki mleka lub śmietanki

Kaszę przepłukać wrzątkiem, wodę odlać. Zalać zimną wodą, ok. 2 cm nad powierzchnię kaszy. Zagotować i trzymać na małym ogniu ok 15 minut pod przykryciem. Pozostawić pod przykrywką, odstawić na 15 minut. Piekarnik ustawić na 160 st. Kaszę zblendować na krem z dodatkiem cukru, mleka i oleju. Dodać jajka, kakao, ekstrakt zapachowy, bakalie i pokrojone w grubą kostkę obrane jabłka, wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut.

Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i rozpuścić w rondelku nad gotującą się wodą. Polać ciasto. Udekorować orzechami, migdałami lub skórką pomarańczową.

 

ciasto z kaszy jaglanej z jabłkami

Zapisz



  1. Lena
    7 grudnia, 2015, 10:53 am

    Bardzo smakowite ciasto:)

  2. Moja smaczna kuchnia blog kulinarny
    7 grudnia, 2015, 6:53 pm

    wygląda maga apetycznie 🙂

  3. Salvador Dali
    8 grudnia, 2015, 4:56 pm

    to ciasto zapowiada się obłędnie! <3

  4. Anonimowy
    17 grudnia, 2015, 9:22 am

    mam pytanie 2 szkl. kaszy suchej czy po ugotowaniu?

    1. opalanka
      17 grudnia, 2015, 8:45 pm

      Suchej.

  5. Brzozkaa Brzozkaa
    19 grudnia, 2015, 11:33 pm

    Przepis przetestowany 😀 czy jabłka powinny być chrupiące czy bardziej jak w szarlotce miękkie? U mnie wyszedł wariant 1 i zastanawiam się czy ich następnym razem nie poddusić w rondelku?;)

    1. opalanka
      20 grudnia, 2015, 8:46 am

      Ja wolę nierozpadnięte. Jeśli pokroi się je drobniej, będą bardziej miękkie. Podprażone wcześniej można też dać oczywiście i sprawdzić,czy wariant jest bardziej odpowiedni. Robiłam – wolę wyczuwalne. Podprażone mocniej zlewają się z resztą ale i tak było bardzo smacznie.

    2. Beata Królikiewicz
      24 marca, 2018, 3:58 pm

      Osobiście wolę chrupiące. Ale można poddusić.

  6. Anonimowy
    6 marca, 2016, 7:59 pm

    Mam pytanie. Ugotować 2 szklanki kaszy suchej czy 2 szklanki mają być po ugotowaniu?

    1. opalanka
      6 marca, 2016, 8:15 pm

      2 szklanki suchej.

    2. Anonimowy
      7 marca, 2016, 10:17 am

      Bardzo dziękuję za odpowiedź.

  7. Unknown
    16 kwietnia, 2016, 6:41 pm

    Zamiast kaszy mogą być płatki jaglane? Jeśli tak, ta sama ilość?

    1. opalanka
      16 kwietnia, 2016, 9:14 pm

      Nie wiem na pewno, ale wydaje mi się, że nie. Po namoknięciu raczej się rozpuszczą i nie wiem czy utrzymają ciastowatą formę.

  8. Anonimowy
    23 kwietnia, 2016, 3:04 pm

    Przykro mi, ale to ciasto nie ma nic wspólnego z prawdziwym ciastem. To jest raczej kakaowy pudding z kaszy na zimno 🙁

    1. opalanka
      23 kwietnia, 2016, 6:51 pm

      Przecież napisałam, że nie ma faktury typowego ciasta z mąki.

  9. Iza
    24 marca, 2018, 3:35 pm

    Moje ciasto wygląda jak rzadki kisiel, pokroić się go nie da, piekło się 1,5h, bo cały czas nie ścinalo się. Szkoda tylu drogich produktów, ksylitolu, jajek wiejskich i kaszy. A miało być zdrowo.

    1. Beata Królikiewicz
      24 marca, 2018, 4:03 pm

      Sprawdź temperaturę w piekarniku. Dałaś olej kokosowy?

  10. Iza
    24 marca, 2018, 7:44 pm

    Temperatura ok, zwiększyłam i tak do 180 później, dodałam bio olej rzepakowy.

    1. Beata Królikiewicz
      24 marca, 2018, 7:58 pm

      Pojęcia nie mam dlaczego taka historia, czasem olej kokosowy robi numery, to moje ulubione ciacho, często robię.

  11. Iza
    24 marca, 2018, 8:18 pm

    Tez nie wiem, może przez mleko kokosowe, nie mogę krowiego, trochę kaszy się przypalio wiec automatycznie było jej nieco mniej. Ostatnio ekspyrementuję z fit ciastami i nie wszystkie przepisy się sprawdzają, to ciasto wyglądało zachęcająco 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      25 marca, 2018, 7:44 am

      Mleko kokosowe raczej nie, chyba, że było go więcej. Ale ilość kaszy w stosunku do płynnych składników musi się zgadzać.

  12. Iza
    25 marca, 2018, 12:40 pm

    Ciasto, tzn., uratowane kawałki przelezalo w lodówce przez noc, ma konsystencję teraz puddingu, serka wilgotnego, jabłka w sumie bardzo miękkie. Wydaje się jadalne. A co zamiast mleka krowiego w takim razie się nada, kefir?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie