Bardzo łatwy mazurek. Kokosowy mazurek z konfiturą

Łatwy mazurek, niewysokie ciasto – na którym tworzy się często dekoracyjny obrazek np. z bakalii

Przeczytałam dziś na jakimś blogu komentarz o czyimś rozczarowaniu, bo zupełnie inaczej wyobrażał sobie mazurki, dlaczego one takie niskie i niewyrośnięte:) Oczywiście każdy może mieć własną koncepcję, ale najczęściej mazurek bywa jednak dość płaski.

Nie jestem mistrzem dekoracji i z konieczności znajduję proste rozwiązania. Często spody do mazurków przygotowywane są z kruchego ciasta, ale np. Pani Iwonka piecze niewysoki biszkopt z kremem, a koleżanka Dorota – płaski murzynek polany czekoladą. Oba udekorowane świątecznie, pyszne i zjadane ze smakiem przez rodzinę.

W mazurku na zdjęciach najpiękniejsze jest to, że składniki ciasta wystarczy zmieszać łyżką i wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Po upieczeniu trzeba posmarować je ulubioną konfiturą. Łatwy mazurek to łatwy mazurek.

łatwy i szybki mazurek z konfiturą z dzikiej róży i białą czekoladą

Można posypać całość płatkami migdałów lub siekanymi orzechami. Ciasto z podanej porcji przekroiłam na pół. Można wykonać z niego dwa małe mazurki o różnych smakach.

Na blogu jeszcze kruchy mazurek z makiemmazurek z kajmakiem

łatwy mazurek

 

łatwy mazurek – składniki (na blaszkę 23×32)

 – 230 g mąki pszennej
4 łyżki wiórków kokosowych
– dwie łyżki cukru
– 4 łyżki maku  (niekoniecznie)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 jajka
– pół szklanki mleka
– 80g stopionego masła lub oleju

– kilka łyżek ulubionej konfitury

polewa

– tabliczka białej czekolady ( 100g)
– 2-3 łyżki mleka
– łyżeczka masła

łatwy mazurek – przepis

Piekarnik rozgrzać do 170 st. Formę wyłożyć papierem  do pieczenia.Składniki ciasta zmieszać w misce (najpierw suche- mąka, proszek, cukier, mak i kokos, potem mokre – jajka,mleko i tłuszcz), przelać do blaszki. Piec ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posmarować konfiturą.

Czekoladę połamać na kawałki, zalać mlekiem, dodać masło, rozpuścić mieszając w rondelku nad parująca wodą. Łyżeczką wylewać strużki polewy na konfiturę, można przemieszać warstwy wykałaczką.

łatwy mazurek

 

łatwy mazurek

Zapisz



  1. Lena
    31 marca, 2015, 7:29 am

    Cudowny jest Twój mazurek, pięknie będzie wyglądać na stole:)

  2. Alexandra
    31 marca, 2015, 8:33 am

    Jak ja się nie mogę napatrzeć na te wszystkie świąteczne ciasta! MNIAM! Faktycznie wydaje się bardzo łatwy 🙂

  3. Ula
    31 marca, 2015, 9:00 am

    Cudeńka, a do tego łatwe do pieczenia-uwielbiam tak;-)
    Pozdrawiam cieplutko.

    1. opalanka
      31 marca, 2015, 11:47 am

      Pozdrowionka!

  4. Aguś kulinarnie
    31 marca, 2015, 9:50 am

    Jaki śliczniutki:)

  5. Ewa W
    31 marca, 2015, 11:33 am

    mniam! i te kwiatuszki,,urocze 🙂

  6. Salvador Dali
    31 marca, 2015, 4:58 pm

    taaak.. najlepszy mazurek na kruchym! <3 biszkopty zostawmy tortom, ot co 😀
    Ale piękny mazurek żeś przyrządziła, kokos, czekolada i jak dla mnie konfitura z czarnej porzeczki.. <3

  7. poproszedokladke.pl
    1 kwietnia, 2015, 6:52 am

    hehe ja też nie jestem mistrzem dekoracji, więc wybieram proste rozwiązania 😉 taki mazurek jak Twój musial być pyszny, ta róża :-))

  8. Marzena
    1 kwietnia, 2015, 7:13 am

    U nas jest tylko jeden kajmakowy, bo nie podarowaliby mi gdyby go zabrakło. Znika najszybciej i w drugi dzień świąt muszę robić kolejny:-) Ale Twój wygląda cudnie:-) Zapraszam do siebie na moje=Twoje jajka:-)!

  9. gin
    1 kwietnia, 2015, 1:07 pm

    Ślicznie wygląda z tymi kwiatuszkami 🙂

  10. Łukasz Majchrowski
    1 kwietnia, 2015, 8:55 pm

    Fajny mazurek na oryginalnym spodzie, to lubię 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie