Sałatka brokułowa z serem pleśniowym

Sałatka brokułowa z serem pleśniowym, nieskomplikowana w przygotowania, z łatwo dostępnych składników. Rzecz w tym, by nie ugotować brokuła na miękko, a tylko lekko go zblanszować, czyli wrzucić na wrzątek, dać mu popływać w gotującej się wodzie 2- 3 minuty i zaraz przelać  zimną wodą na sicie. Wtedy jest chrupko, jędrnie, lubimy chrupkość w sałatkach. To druga brokułowa na podium, po tej pysznej brokułowej z serem feta. Bardzo polecam, zwłaszcza teraz, gdy brokuły takie młode.

Sałatka brokułowa

 

Sałatka brokułowa

Sałatka brokułowa z serem pleśniowym – składniki : 

– brokuł
– ok. 100 g sera z niebieską pleśnią ( w typie błękitny lazur, gorgonzola czy inny)
– 4 łyżki jogurtu naturalnego
– łyżka majonezu
– posiekana natka pietruszki
– ew. dwa rozgniecione ząbki czosnku
– garść posiekanych orzechów włoskich
– sól, szczypta cukru, pieprz do smaku

Sałatka brokułowa – przepis

Różyczki brokuła odciąć od głównej łodygi, podzielić na części “na kęs”. Zagotować wodę ze sporą ilością soli i łyżeczką cukru, wrzucić brokuł na ok. 2 minuty. Przełożyć na sito i porządnie przelać zimną wodą. Wymieszać jogurt z majonezem, szczyptą soli, cukru, posiekaną pietruszką i ewentualnie rozgniecionym czosnkiem. Brokuły ułożyć w salaterce, lekko przemieszać z pokruszonym lub pokrojonym w małą kostkę serem pleśniowym, zalać sosem. Posiekane orzechy wrzucić na chwilę na rozgrzaną suchą patelnię, podprażyć krótko i posypać sałatkę.

Sałatka brokułowa

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zapisz



  1. Natalie
    1 czerwca, 2014, 2:37 pm

    Uwielbiam! Ale ja robię z fetą 😉

    1. opalanka
      1 czerwca, 2014, 3:31 pm

      Taką też robię;)

  2. Aguś kulinarnie
    1 czerwca, 2014, 3:53 pm

    Doskonałe smaki,połączenie sera pleśniowego i brokuła zawsze się sprawdzi:)

  3. studentka zarządzania
    1 czerwca, 2014, 5:20 pm

    ostatnio rozsmakowałam się w brokułach, gotuję je na parze razem z marchewką i ryżem 🙂 do tego pierś z kurczaka i mamy zdrowy, smaczny posiłek 🙂

  4. Agata Koton
    4 czerwca, 2014, 8:10 pm

    Lubię gdy chrupie i lubię gdy ser sałatkę urozmaica. Nie lubię natomiast gdy ochota na jedzenie przychodzi późną porą więc chyba muszę pójść już spać, bo lodówka zaczęła do mnie krzyczeć… 🙂

  5. Loocy
    7 lipca, 2014, 7:14 am

    Znakomita! 🙂

  6. Anonimowy
    23 października, 2014, 5:56 pm

    super ale dlaczego na zdjęciach orzech włoski a w przepisie laskowy…?

  7. opalanka
    23 października, 2014, 9:16 pm

    przez pomyłkę.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie