Murzynek kokosowy z wiśniami

Murzynek kokosowy z wiśniami – zwyczajny, tradycyjny murzynek, tylko bardziej wilgotny i puszysty. Łatwe, szybkie, zawsze wychodzące ciasto w odświętnej formie. Rozpisywać się co nie ma, murzynka wszyscy znają i mało kto nie lubi, ten jest szczególnie dobry. Pomysł na urozmaicenie go takimi dodatkami podaje również Chillibite, moja mama też robiła taki, zawsze znika szybko, kto nie robił zrobić musi:)

Murzynek kokosowy z wiśniami

Murzynek kokosowy z wiśniami – składniki ( na blaszkę ok. 23x27cm): 

– 200 g masła
– szklanka wody (250ml)
– pół szklanki cukru (110g)
– 2 czubate łyżki kakao
– 200 g mąki
– 100 g wiórków kokosowych
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 4 jajka
– ok. 15-20 dkg wydrylowanych świeżych wiśni, mogą być też z konfitury (podczas sezonu na wiśnie bardzo polecam ten przepis) lub wiśniówki

Murzynek kokosowy z wiśniami – przepis

Piekarnik ustawić na 160 stopni. Masło roztopić w rondelku, dodać wodę, cukier, kakao, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczeniu składników. Odstawić do lekkiego ostudzenia (można wstawić na chwilę do miski z zimną wodą). Dodać wiórki kokosowe, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do masy, następnie delikatnie wymieszać całość z pianą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do formy, rozłożyć na wierzchu wiśnie (czasem zjadą w dół, jak na zdjęciu) i wstawić do piekarnika na ok.30 minut, sprawdzić patyczkiem, jeśli wyjęty z ciasta będzie suchy, nieoklejony, ciasto jest gotowe.

 

Zapisz

Zapisz



  1. Angie
    14 czerwca, 2014, 8:03 am

    Uwielbiam połączenie kakao/ czekolady z wiśniami, więc wszelkie ciasta z tymi dodatkami są dla mnie wyśmienite; )

  2. gin
    14 czerwca, 2014, 11:53 am

    Ja nigdy jeszcze murzynka nie piekłam… Twój prezentuje się wyjątkowo kusząco 🙂

  3. wedelka
    15 czerwca, 2014, 10:20 pm

    Murzynka z wiśniami już piekłam. Fajne połączenie. Ale dodatek wiórek to dla mnie nowość 🙂

  4. ugotujmyto.pl
    19 czerwca, 2014, 5:02 pm

    Wygląda niezwykle apetycznie 🙂

  5. Ania
    10 lipca, 2014, 5:13 am

    Mieszkam w kraju bez wiśni… czym by tu zastąpić? porzeczką? malinami?

    1. opalanka
      10 lipca, 2014, 6:35 am

      Czarną porzeczką, może śliwkami czy agrestem, maliny wydaja mi się zbyt miękkie i pewnie się całkiem rozpadną. Ale nie próbowałam, zatem mogę się tylko domyślać.Jeśli zrobisz z jakimiś innymi owocami, może napisz jak wyszło?:)

  6. ugotujmyto.pl
    10 września, 2014, 1:08 pm

    Pyszne!!! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!

  7. Unknown
    17 listopada, 2015, 12:59 pm

    a co z mrożonymi wiśniami, będą się nadawały ?

    1. opalanka
      17 listopada, 2015, 4:54 pm

      Powinno wyjść dobrze, Nie należy ich rozmrażać.

  8. Anonimowy
    17 kwietnia, 2016, 6:24 pm

    Czy po tym jak ubije pianę z białek na sztywno, żółtka dodaje Pani od razu wszystkie czy po jednym? Czy żółtka miksuje Pani mikserem – na jakich obrotach i jak długo (tylko do połączenia czy chwilę dłużej by napuszyć masę?) czy miesza ręcznie?
    Dziękuję pozdrawiam

    1. opalanka
      17 kwietnia, 2016, 9:02 pm

      Lepiej po jednym, na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia.Można tez łyżką.

  9. Anonimowy
    18 kwietnia, 2016, 2:57 pm

    Murzynek już upieczony, zdecydowałam sie na ten z kokosem:) Jest przepyszny, kolejny przepis ze strony i kolejny sukces:)Murzynek ładnie wyrósł, piekłam w długiej keksóce około 60 min, zastanawiam się czy zamiast wody mozna użyć mleka, czy ta modyfikacja zmieni smak?
    Dziękuję za najlepsze przepisy, myślę, że technika wykonania wielu ciast jest najlepsza z mozliwych, dzięki blogowi nauczyłam się piec serniki, potem ciasto makowe, dziś murzynek i kolejny dowód na wspaniały przepis:)

    1. opalanka
      18 kwietnia, 2016, 3:09 pm

      ale się cieszę! Miód na serce me:)

  10. Marzena
    27 marca, 2018, 9:09 am

    Murzynek wychodzi pyszny. A do tego robi się go bardzo szybko. Ja piekłam go w formie do babki przez 50 min. Miałam tylko 50 g wiórków kokosowych ale według mnie nie ma potrzeby dawać więcej. Zamiast wiśni dałam dżem wiśniowy. Murzynek zniknął w ciągu jednego dnia.

    1. Beata Królikiewicz
      27 marca, 2018, 4:22 pm

      Super!

  11. Katarzyna
    20 października, 2020, 7:53 am

    Bardzo lubię Pani przepisy, proszę tylko poprawić ilość mąki 200 dag to 2 kg😉

    1. Beata Królikiewicz
      20 października, 2020, 7:50 pm

      dziękuję, nie zauważyłam:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)