Jak ugotować kaszę jaglaną

Jak ugotować kaszę jaglaną to ważna informacja dla tych, którzy chcą być zdrowi,  mieć szczupłą sylwetkę, błyszczące włosy i paznokcie, czyste jelita, dobrą pamięć, nerki, wątrobę i żołądek jak dzwon oraz zdrowo rosnące, niekichające dzieci – marsz do sklepu po kaszę jaglaną. Odkwasza wszystko co zakwasiliśmy białym pieczywem, cukrem, przetworzonym jedzeniem. Ilości witamin, mikro i makro elementów, które zawiera nie chce mi się wypisywać, lista jest ogromnie długa.

Prowadzący blog Gotuj zdrowo, zmęczony przekonywaniem dzieci po ludzku, przez dwa miesiące płacił im po 5 zł za zjedzenie jaglanki na śniadanie. Eksperyment się udał, dzieci się przyzwyczaiły i jaglankę polubiły, inwestycja się opłaciła jak nie wiem co. Aspekt wychowawczy dyskusyjny pomijamy, cel był szczytny. Jeśli ktoś jaglanki nie jada, jadać zacząć musi, przynajmniej dwa razy w tygodniu. Tym najbardziej opornym polecam rozpoczęcie działania od łatwego ciasta z kaszy jaglanej.

Jak ugotować kaszę jaglaną

Jak ugotować kaszę jaglaną – kasza na sypko :

– kubek kaszy (ok. 250 ml) 
– wrzątek
-szczypta soli
-łyżeczka, dwie oleju sezamowego, lnianego lub rzepakowego

Kaszę wsypać do suchego garnka, włączyć średni ogień i mieszając drewnianą lub plastikową łopatką prażyć minutę, dwie, do uzyskania orzechowego aromatu. Zalać kaszę kubkiem wrzątku (pozbawimy jej ewentualnej goryczy), zamieszać i odcedzić na sicie. Przełożyć z powrotem do garnka, zalać dwoma kubkami wrzątku, ustawić na najmniejszym ogniu i przykryć pokrywką. Gotować ok. 15 minut nie mieszając. Posolić po ugotowaniu i dodać łyżeczkę oleju.

Przy przygotowaniu kaszy do deserów i kremów gdzie sypkość nie ma znaczenia, niekoniecznie trzeba kaszę prażyć. Wystarczy porządnie przepłukać zimną wodą, następnie przelać wrzątkiem na sicie i gotować 15 min. pod przykryciem. Ilość wody musi być dwa razy większa niż ilość kaszy.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    24 kwietnia, 2014, 4:51 pm

    A widzisz,czyli trzeba mieć na nią sposób:)Dzięki za radę:)

  2. Salvador Dali
    25 kwietnia, 2014, 3:49 am

    ahh.. ugotować to sztuka, fakt! 🙂
    Przydatny post 🙂

  3. Kamilcia
    26 kwietnia, 2014, 8:33 am

    w naszym klimacie warto kaszę zawsze prażyć 🙂 zmienia to jej właściwości – dostosowuje do warunków u nas 🙂

  4. Love Krowe
    27 kwietnia, 2014, 6:31 am

    Kaszę uwielbiam 🙂 Właśnie miałam w planie w tym tygodniu placuszki na słodko z jej udziałem 😉
    pozdrawiam i zapraszam na http://love-krowe1.blogspot.com/ 🙂

    1. Agnieszka Iks
      1 marca, 2015, 8:13 pm

      Uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci. Na słodko z mlekiem kokosowym i daktylami, czy przyrządzoną w parowarze piętrowym (z philipiaka) z piersią kurczaka i warzywami.Zazwyczaj kaszę przez 3 minuty przyprażam, aż zacznę czuć zapach orzechów. Jestem uzależniona od kasz. ZAstanawiam się czy można zrobić jaglane domowe lody.

  5. Anonimowy
    4 stycznia, 2017, 2:41 pm

    Uwielbiam pierogi z kaszą jaglaną, mogę je jeść na śniadanie i kolację… A na obiad chałwa z lodami … może być leciutko posypana kaszą jaglaną;)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie