Domowy ajerkoniak

Myślę, że wstawienie przepisu na rozgrzewający ajerkoniak, jest tej wiosny jak najbardziej uzasadnione. Słoneczny, żółciutki, bardzo aksamitny, z czasem lekko gęstniejący ajerkoniak….pyszny.

 

ajerkoniak

składniki: 

– 8 żółtek
– szklanka cukru pudru
– laska wanilii ( nie miałam, użyłam esencji, na zdjęciu nie widać zatem czarnych kropeczek)
– puszka niesłodzonego, zagęszczonego mleka
– szklanka wódki

Żółtka ubiłam na parze (w misce nad gotującą się wodą) przez kilka minut z cukrem pudrem. Powstał biały, puszysty kogel mogel. Laskę wanilii należy rozkroić wzdłuż, wyskrobać nożem ziarna i miąższ i dodać je do ubitych jajek. Bardzo powoli, nie zaprzestając ubijania, dolewałam cienką strużką mleko a potem wódkę.
Odstawiłam na 24 godziny w ciemne miejsce.

 

Zapisz



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Subscribe to our newsletter

FreshMail.pl