Barszcz czerwony

Gotuję go w dużym, bo czterolitrowym garnku. Używam zakwasu z buraków, który nastawiam z tygodniowym wyprzedzeniem. Jeśli tego nie zrobiłam, kupuję zakwas w szklanej butelce, w sklepie.  Barszcz czerwony lepiej  przygotować  dzień  wcześniej, przez kilka czy kilkanaście godzin nabierze intensywniejszego koloru.  Przy odgrzewaniu  pilnuj, żeby się nie zagotował, ponieważ  wówczas traci barwę. Gdyby jednak stało się – dodaj łyżkę winnego octu.
Barszcz czerwony

 Zakwas domowy (dla cierpliwych i planujących):

  • trzylitrowy słój lub garnek kamionkowy,
  • ciepła woda
  • pięć – sześć  ząbków czosnku,
  • trzy kilo buraków,
  • kromka razowego chleba.
  • 3 łyżki soli
Obrane i pokrojone w plastry buraki zalewam wodą do ich przykrycia, dodaję obrany czosnek, solę, na wierzch kładę kromkę chleba. Odstawiam na 4- 5 dni w ciepłe miejsce. Powstaje biała piana, którą zbieram co jakiś czas, potem płyn przelewam  do butelek, może długo stać w lodówce i czekać
na następne wykorzystanie. Uważaj, zakwas barwi intensywnie wszystko, blat kuchenny, ręce. Można tę właściwość wykorzystać do kolorowania lukru do ciastek.

składniki na barszcz:

  • Porcja rosołowa albo części kurczaka ( np.2,3 udka  i skrzydełko) lub 0,5 kg wołowiny z kością i udko
  • Dwie obrane duże marchewki
  • Dwie obrane pietruszki
  • Kawałek selera
  • Mały por
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • cztery – pięć  buraków obranych i pokrojonych w plastry
  • Cebula (można ją opalić nad płomieniem gazu)
  • Grzybek suszony lub dwa
  • Sól, pieprz, łyżeczka cukru
  • Garść majeranku
Zalej warzywa ,mięsa i przyprawy ( bez majeranku) zimną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz  gaz i na małym ogniu gotuj przez ok. 1,5 – 2 godziny.  Dolej ok. pół litra zakwasu.  Dodaj roztarty w dłoniach majeranek, cukier, sól i pieprz do smaku. Gdyby barszcz był mało kwaśny, można doprawić go sokiem z cytryny lub łyżką octu winnego.


  1. Aneta Rawska
    14 listopada, 2015, 2:54 pm

    Uwielbiam wszelkie rodzaje barszczu i sądzę że ten przepis jest także bardzo dobry. Aby był smaczny bardzo ważne jest aby nie było przewodnione tylko intensywny smak. Także tego typu zupa jest zdrowa więc warto ją przyrządzać. Sama robię według takiej receptury http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-barszcz-czerwony/ tylko że dodatki jak najbardziej można modyfikować w zależności od upodobań. Dziękuję za wpis i go także postaram się wypróbować.

  2. Anonimowy
    15 grudnia, 2015, 12:33 pm

    Jak doleję zakwas to już nie gotuję?

    1. opalanka
      15 grudnia, 2015, 2:18 pm

      Nie, tylko podgrzewasz ale do zagotowania nie dopuszczasz.

  3. Anita
    14 grudnia, 2016, 12:09 pm

    Jak się zagotuje zakwas to po ptokach?

    1. opalanka
      14 grudnia, 2016, 12:12 pm

      Zmienia kolor na brązowawy. Można ratować łyżką octu.

  4. Anonimowy
    18 grudnia, 2016, 2:38 pm

    A ile trzeba dodać tego gotowego zakwasu?

    1. opalanka
      18 grudnia, 2016, 8:10 pm

      Ok. pół litra, jest w przepisie.

  5. Lampka
    21 grudnia, 2016, 11:59 am

    Opalanka ile tej wody? Jakie proporcje: pół litra zakwasu na ile litrów wody?

    1. opalanka
      21 grudnia, 2016, 1:14 pm

      Tyle, by przykryło warzywa. Wyjdzie ok. 2,5 l

    2. Lampka
      21 grudnia, 2016, 11:16 pm

      Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)